Съвети и препоръки при избор на сватбен фотограф и видео-оператор - първа част

Публикувано на 04.01.2011

избор на сватбен фотограф и видео-оператор

Когато обсъждат подготовката на предстоящия празник, младоженците често се питат дали един или друг разход е оправдан и може ли да бъде спестен. В такъв момент те не трябва да забравят, че по отношение на толкова важно събитие като сватбата винаги има разходи, които си заслужават всеки похарчен лев и сред тях постоянно място заемат сватбените фотографски и видеоуслуги. Сватбеният видеофилм и снимките си остават най-сантименталните носители на спомени от младостта и най-щастливите моменти от живота. Колкото и дълго да продължава сватбеният ден, той все пак свършва и в следващите дни и месеци съпрузи и роднини с трепет и нежност гледат албума със снимки и сватбения видеофилм, за да може отново и отново да преживеят вълнуващите мигове на сватбата.

Когато се замислим какво точно от сватбения ден остава като материален спомен освен сватбените снимки и видео виждаме, че не е толкова много – роклята, подаръците, поздравителните картички. Но от всички тях единствено снимките, видеофилмът и клипчето са запазили и постоянно носят емоцията на празника. А за да изпълняват успешно тази своя функция, те трябва да са направени професионално – обстоятелство, което изисква прецизен подход при избора на сватбен фотограф и видеооператор. Ангажирането на опитен професионален сватбен видеооператор и сватбен фотограф е първото условие за това младоженците да получат красиви, качествени и не на последно място художествени сватбени фотографии и видеофилм.

Сватбената фотография и видеозаснемане са особено отговорна задача и ако те са направени с любителски ентусиазъм от някой от гостите, то това със сигурност ще си проличи. А никой не харесва тъмни и без фокусни сватбени снимки, нали? Да не говорим за нежелания ефект - завиване на свят при гледане на сватбения филм. Tози ефект присъства постоянно, когато младоженците са наели за видеозаснемане на сватбения им ден видеооператор с недостатъчно опит и представа, че докато се снима с видеокамера е недопустимо да се върти като пумпал. И това няма да е най-голямата беда. Любителите фотографи и видеооператори спокойно могат да пропуснат много от важните моменти по време на сватбата и завинаги да ви лиши от визуален спомен за тях. Освен това младото семейство трябва да помисли и за комфорта на гостите си. Започне ли веселбата, всички ще искат да се насладят на празника без да стават свидетели на сцени от вида нахален сватбен фотограф без никакъв темперамент. Или сватбен видеоператор, които е застанал с видеокамерата на 50 сантиметра от младоженците и режисира всяко тяхно движение, обяснявайки им какво се правeло на сватба и какво не.

Ако Ви предстои сватба и тези въпроси ви вълнуват, то най-вероятно вече се питате как да откриете подходящия сватбен видеооператор за видеозаснемане и професионален сватбен фотограф. Това всъщност не е толкова лесна задача. Така както влагате усилия в избора на диджей, ресторант и обредна зала, също и фотографът и видеооператорът трябва да бъдат избрани според вашите индивидуални вкусове и предпочитания. Деликатният момент тук е, че колкото и добри професионалисти да са те, не всеки фотограф или сватбен видеооператор могат да се окажат „вашият” екип. Точно затова трябва да се постараете да откриете професионалистите, които най-добре ще пресъздадат върху сватбените снимки, видеофилм и клипчета вашия темперамент и стил. За целта те ще трябва да отговорят на редица критерии не само като специалисти в сферата на сватбеното видео- и фотозаснемане, но и като хора, с които ще се наложи да общувате на една вълна в продължение на целия сватбен ден. Някой от най-важните критерий в избора на фирма за видеозаснемане и сватбена фотография ще изброим в следващата ни статия.

С любезното съдействие на списание "СВАТБЕН КАТАЛОГ"

← обратно към блога за сватбени новини

бутон за споделяне

БГ Фото, ул. Тимок 51, 1202 София, България
тел: 0887 924 537

BGFoto.info © 2004 - 2024. Всички права запазени!
Cloxy CMS 2.0.6 | Видеозаснемане Сватбена фотография